w

Sunomono z ogórka

Japoński przepis na ogórki w marynacie z octu, świeżego imbiru i sosu sojowego. Pyszne i bardzo proste! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 2 duże obrane ogórki
  • 80 ml (1/3 szklanki) octu ryżowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Przekroić ogórki wzdłuż na pół i usunąć duże nasiona. Pokroić w poprzek w bardzo cienkie plasterki.
  • W małej misce wymieszać ocet z cukrem, solą, imbirem i sosem sojowym. Włożyć ogórki i wymieszać, tak aby dobrze pokryły się marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Można posypać sezamem.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (829 głosów)