Składniki:
- 2 duże obrane ogórki
- 80 ml (1/3 szklanki) octu ryżowego
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki świeżego tartego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przekroić ogórki wzdłuż na pół i usunąć duże nasiona. Pokroić w poprzek w bardzo cienkie plasterki.
- W małej misce wymieszać ocet z cukrem, solą, imbirem i sosem sojowym. Włożyć ogórki i wymieszać, tak aby dobrze pokryły się marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Można posypać sezamem.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
75 minut