Składniki:
- 4,5 ogórków gruntowych
- 4 litry przegotowanej, zimnej wody
- ok. 1 szklanki soli kamiennej
- 4 szklanki cukru zwykłego
- 4 szklanki octu winno-jabłkowego
- 6 szklanek wody
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyć i osuszyć.
- Poszatkować ogórki razem ze skórką w cieniutkie plastreki (np. na mandolinie).
- 4 litry przegotowanej, zimnej wody wymieszać z 1 szklanką soli kamiennej i zalać poszatkowane ogórki. Odstawić na 1 godzinę.
- Wymieszać i zagotować składniki na zalewę, jeżeli wybieramy opcję zalewy łagodniejszej – z miodem, dodajemy go do przestudzonej zalewy i dokładnie mieszamy.
- Marchewki obrać i cienko poszatkować.
- Ogórki odcedzić dokładnie na sicie.
- Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć, wkładać do każdego po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Dodać po pół łyżki gorczycy i po liściu laurowym.
- Ogórki wymieszac delikatnie z marchewką i nakładać do 3/4 wysokości słoika. Zalać lekko przestudzoną zalewą i pasteryzować przez 10 minut.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
95 minut