w

Sałatka szwedzka

Niezawodny przepis na pyszną słodko-kwaśną szwedzką sałatkę z ogórków. Przepis podpatrzylam u mojej ulubionej blogerki Pyzy i wykorzystuję go co roku w nieco zmienionej wersji :)

Składniki:

  • 4,5 ogórków gruntowych
  • 4 litry przegotowanej, zimnej wody
  • ok. 1 szklanki soli kamiennej
  • 4 szklanki cukru zwykłego
  • 4 szklanki octu winno-jabłkowego
  • 6 szklanek wody

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie umyć i osuszyć.
  • Poszatkować ogórki razem ze skórką w cieniutkie plastreki (np. na mandolinie).
  • 4 litry przegotowanej, zimnej wody wymieszać z 1 szklanką soli kamiennej i zalać poszatkowane ogórki. Odstawić na 1 godzinę.
  • Wymieszać i zagotować składniki na zalewę, jeżeli wybieramy opcję zalewy łagodniejszej – z miodem, dodajemy go do przestudzonej zalewy i dokładnie mieszamy.
  • Marchewki obrać i cienko poszatkować.
  • Ogórki odcedzić dokładnie na sicie.
  • Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć, wkładać do każdego po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Dodać po pół łyżki gorczycy i po liściu laurowym.
  • Ogórki wymieszac delikatnie z marchewką i nakładać do 3/4 wysokości słoika. Zalać lekko przestudzoną zalewą i pasteryzować przez 10 minut.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

95 minut


Średnia 5 / 5 (1411 głosów)