Składniki:
- 450 g makaronu orzo
- 280 g młodego szpinaku w liściach, drobno posiekanego
- 225 g pokruszonego sera feta
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 100 g (3/4 szklanki) orzeszków piniowych
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron orzo i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente (tzn. lekko twardy przy nagryzieniu), odcedzić i przepłukać zimną wodą. Przełożyć do dużej miski i wymieszać ze szpinakiem i fetą, cebulą, orzeszkami pinii, bazylią i białym pieprzem. Na koniec wymieszać z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
90 minut