w

Sałatka ze szpinakiem i makaronem orzo

Lekka, łatwa do zrobienia sałatka, miła dla podniebienia. Można do niej śmiało dodać pomidory suszone na słońcu i oliwki – palce lizać!

Składniki:

  • 450 g makaronu orzo
  • 280 g młodego szpinaku w liściach, drobno posiekanego
  • 225 g pokruszonego sera feta
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 100 g (3/4 szklanki) orzeszków piniowych

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron orzo i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente (tzn. lekko twardy przy nagryzieniu), odcedzić i przepłukać zimną wodą. Przełożyć do dużej miski i wymieszać ze szpinakiem i fetą, cebulą, orzeszkami pinii, bazylią i białym pieprzem. Na koniec wymieszać z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (885 głosów)