w

Sałatka z ogórków z pieprzem

Poszatkowane ogórki na ostro, doprawione curry. Świetnie pasują do mięsnych drugich dań, ale stanowią też bardzo dobry dodatek do kanapek i kiełbasek z grilla.

Składniki:

  • 2,5 kg zielonych ogórków
  • 3 duże białe cebule
  • 2 łyzki soli
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  • Ogórki umyć (nie obierać) i poszatkować w cienkie plastry.
  • Cebulę obrać i poszatkować w cienkie plastry.
  • Cebulę i ogórki wymieszać i posolić. Odstawić na godzinę. Po godzinie odcisnąć powstałą wodę z ogórków.
  • W tym czasie przygotować zalewę: ocet zagotować z cukrem i odstawić do ostygnięcia.
  • Do ogórków dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Warzywa zalać ostudzoną zalewą.
  • Sałatkę przekładać do małych słoiczków (300 – 400 ml) zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1051 głosów)