Składniki:
- 2,5 kg zielonych ogórków
- 3 duże białe cebule
- 2 łyzki soli
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Ogórki umyć (nie obierać) i poszatkować w cienkie plastry.
- Cebulę obrać i poszatkować w cienkie plastry.
- Cebulę i ogórki wymieszać i posolić. Odstawić na godzinę. Po godzinie odcisnąć powstałą wodę z ogórków.
- W tym czasie przygotować zalewę: ocet zagotować z cukrem i odstawić do ostygnięcia.
- Do ogórków dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Warzywa zalać ostudzoną zalewą.
- Sałatkę przekładać do małych słoiczków (300 – 400 ml) zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
100 minut