w

Mizeria na zimę w octowej zalewie.

Przepis rodzinny, przekazywany z dziada pradziada na matkę, córkę i mnie :) Sprawdzony od pokoleń sposób na zatrzymanie lata w słoiku. Sprawdź (się) i Ty!

Składniki:

  • 4 kg średnich dojrzałych ogórków gruntowych

Przygotowanie:

  • Ogórki obrać ze skórki i pokroić jak na mizerię (w cieniutkie plasterki).
  • Posolić i odstawić na noc.
  • Rano wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować. Odstawić aby ostygła.
  • Ogórki dokładnie odcedzić.
  • 900 ml słoiki sparzyć, a następnie włożyć do nich, nie uciskając, poszatkowane ogórki.
  • Ostudzoną zalewą zalać napełnione słoiki.
  • Pasteryzować 15 minut.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

590 minut


Średnia 5 / 5 (817 głosów)