Składniki:
- 3 kg średniej wielkości ogórków
- 2 łyżki soli
- 5 szklanek wody
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
Przygotowanie:
- Ogórki obrać i całe posolić. Odstawić na 2 godziny, a następnie pokroić w plasterki.
- W międzyczasie przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki, zagotować i odstawić do przestudzenia.
- Na dnie słoików ułożyć przyprawy, dodać ogórki, a następnie zalać ostudzoną zalewą. Zakręcić słoiki.
- Pasteryzować w gotującej się na wolnym ogniu wodzie przez około 10 minut.
- Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami).
Pasteryzacja:
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
170 minut