w

Sałatka z ogórków w zalewie

Prosty przepis na ogórki. Zamiast w całości, najpierw krojone w plasterki, a potem nakładane do słoików wraz z ziołami i przyprawami. Doskonałe na przystawkę lub jako sałatka do obiadu.

Składniki:

  • 3 kg średniej wielkości ogórków
  • 2 łyżki soli
  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%

Przygotowanie:

  • Ogórki obrać i całe posolić. Odstawić na 2 godziny, a następnie pokroić w plasterki.
  • W międzyczasie przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki, zagotować i odstawić do przestudzenia.
  • Na dnie słoików ułożyć przyprawy, dodać ogórki, a następnie zalać ostudzoną zalewą. Zakręcić słoiki.
  • Pasteryzować w gotującej się na wolnym ogniu wodzie przez około 10 minut.
  • Pasteryzacja:

  • Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami).

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

170 minut


Średnia 5 / 5 (1090 głosów)