w

Marynowane warzywa z kurkumą

Wspaniały przepis na sałatkę z marynowanych warzyw – ogórka, kalafiora i cebuli. W Anglii te warzywa nazywają się „piccalilli”. Kurkuma i imbir dodają im wyjątkowego smaku. Pyszne na kanapkach albo na przystawkę.

Składniki:

  • 450 g soli
  • 3 litry wody
  • 1 kg ogórków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 kg cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 2 i 1/4 szklanki (250 g) cukru kryształu

Przygotowanie:

  • Sól rozpuścić w wodzie, dodać ogórki, cebulę i kalafiora. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić.
  • W garnku wymieszać cukier z imbirem, gorczycą i 5 szklankami octu. (Jeśli mamy tylko ocet 10% to można go rozcieńczyć w proporcji 1:1, czyli dodać 2,5 szklanki octu i 2,5 szklanki wody.) Dodać warzywa i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
  • Mąkę i kurkumę wymieszać z pozostałym octem i dodać do warzyw. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Przekładać do wysterylizowanych słoików.
  • W dużym garnku zagotować wodę, na dnie ułożyć ściereczkę i ostrożnie ustawiać słoiki z warzywami zachowując między nimi pewien odstęp. Dolać wrzątku, aby woda przykryła słoiki. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Słoiki przestawić do ostygnięcia na drewnianą tackę lub ściereczkę.

Porcja dla:

80 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

1510 minut


Średnia 5 / 5 (1458 głosów)