Składniki:
- 450 g soli
- 3 litry wody
- 1 kg ogórków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 kg cebuli, przekrojonej na pół
- 1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki
- 2 i 1/4 szklanki (250 g) cukru kryształu
Przygotowanie:
- Sól rozpuścić w wodzie, dodać ogórki, cebulę i kalafiora. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić.
- W garnku wymieszać cukier z imbirem, gorczycą i 5 szklankami octu. (Jeśli mamy tylko ocet 10% to można go rozcieńczyć w proporcji 1:1, czyli dodać 2,5 szklanki octu i 2,5 szklanki wody.) Dodać warzywa i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
- Mąkę i kurkumę wymieszać z pozostałym octem i dodać do warzyw. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Przekładać do wysterylizowanych słoików.
- W dużym garnku zagotować wodę, na dnie ułożyć ściereczkę i ostrożnie ustawiać słoiki z warzywami zachowując między nimi pewien odstęp. Dolać wrzątku, aby woda przykryła słoiki. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Słoiki przestawić do ostygnięcia na drewnianą tackę lub ściereczkę.
Porcja dla:
80 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
1510 minut