w

Sałatka królewska

Przepis na wykwintną sałatkę w słoiki, z ogórków z kalafiorem i papryką. Doskonała na zimę do obiadu.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 3 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 2 głowki czosnku

Przygotowanie:

  • Kalafior obieramy z liści i wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę na 3 minuty.
  • Kalafior odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dzielimy na różyczki.
  • Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
  • Przygotowujemy zalewę, wrzucamy do niej przygotowane warzywa i czosnek, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
  • Gorącą sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (947 głosów)