Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1/2 kg ogórków gruntowych
- 3 cebule
- 3 papryki czerwone
- 2 głowki czosnku
Przygotowanie:
- Kalafior obieramy z liści i wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę na 3 minuty.
- Kalafior odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dzielimy na różyczki.
- Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
- Przygotowujemy zalewę, wrzucamy do niej przygotowane warzywa i czosnek, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
- Gorącą sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut