w

Ogórki z czosnkiem

To w zasadzie trochę sałatka z ogórków a trochę mizeria w słoiki. Dobre na zimę. Łatwo się je robi a przetworów z ogórków nigdy nie za wiele!

Składniki:

  • 4 kg obranych ogórków
  • 6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
  • 1 szklanka cukru (można trochę mniej)
  • 1 niepełna szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki soli

Przygotowanie:

  • Ogórki poszatkować w cienkie plasterki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  • Odstawić na 1-2 godziny.
  • Przełożyć ogórki wraz z wytworzonym sokiem do słoików, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10-15 minut.

Porcja dla:

16 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

155 minut


Średnia 5 / 5 (736 głosów)