w

Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami

Wspaniała sałatka w stylu śródziemnomorskim, zdrowa i pożywna. Najlepsza na ciepło, z bagietką, ale równie dobrze smakuje schodzona. Aromatyczne pieczone papryki, bakłażan, cukinia wymieszane z makaronem, rukolą i suszonymi pomidorami. Pyszne!

Składniki:

  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 3 małe cukinie, pokrojone w plasterki
  • 6 łyżek (90 ml) oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i lekko natłuścić.
  • W misce wymieszać paprykę z bakłażanem, cukinią i 2 łyżkami oliwy. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę.
  • Piec przez 25 minut, od czasu do czasu odwracając.
  • W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odsączyć.
  • Odcedzić namoczone pomidory, wodę zachować. W dużej misce wymieszać upieczone warzywa z makaronem, pomidorami, rukolą i bazylią. Dodać pozostałą oliwę, wodę z pomidorów, ocet, czosnek i fetę. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu albo schłodzić.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1328 głosów)