Składniki:
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 3 małe cukinie, pokrojone w plasterki
- 6 łyżek (90 ml) oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i lekko natłuścić.
- W misce wymieszać paprykę z bakłażanem, cukinią i 2 łyżkami oliwy. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę.
- Piec przez 25 minut, od czasu do czasu odwracając.
- W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odsączyć.
- Odcedzić namoczone pomidory, wodę zachować. W dużej misce wymieszać upieczone warzywa z makaronem, pomidorami, rukolą i bazylią. Dodać pozostałą oliwę, wodę z pomidorów, ocet, czosnek i fetę. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu albo schłodzić.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut