w

Sałatka z roszponki i pomidorów

Roszponka jest wyjątkowym warzywem o delikatnie orzechowym smaku. Można ją jeść samą, lekko dosmaczoną, lub użyć jako dodatku do wiosennych sałatek.

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki (200-250 g)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Roszponkę wpłukać i porozdzielać palcami gałązki z listkami na mniejsze porcje. Ułożyć na talerzu.
  • Pomidorki koktajlowe wymyć i pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • Na roszponkę położyć pomidory suszone i koktajlowe.
  • Polać całość oliwą i dosmaczyć solą z pieprzem, skopić lekko cytryną.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Całkowity czas:

05 minut


Średnia 5 / 5 (820 głosów)