w

Orientalna sałatka z kiełkami

Orientalny sos z imbiru i kolendry dodamy do kolorowej sałatki z kiełków fasoli, jabłek i warzyw podawanej jako dodatek do głównego dania. Kiełki warzyw można wyhodować samemu. Wystarczy umieścić ziarna w słoju, zalać wodą na całą noc, a potem codziennie płukać świeżą wodą, aż pojawią się kiełki.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duże deserowe jabłko
  • 1 jabłko
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 50 g kiełków słonecznika
  • 45 g kiełków lucerny

Przygotowanie:

  • Pokroić marchewkę na kawałki grubości 4 cm. Następnie pokroić wzdłuż w cienkie paski, a na koniec w słupki. Pokroić seler naciowy w słupki tej samej wielkości. Wykroić z jabłka gniazda nasienne i pokroić na 8 cząstek. Każdą pokroić w poprzek w cienkie słupki.
  • W misce wymieszać marchewkę z selerem naciowym, jabłkiem i wszystkimi kiełkami.
  • Przyrządzić sos, ucierając wszystkie składniki oraz dodając sól i pieprz. Polać nim sałatkę, starannie wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (955 głosów)