Składniki:
- 500 g śledzi
- 4 ziemniaki
- 1 burak
- 1 cebula
- 2 winne jabłka
- 2 kiszone ogórki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Śledzie namoczyć na kilka godzin najlepiej w mleku.
- Ziemniaki i buraka ugotować w łupinkach. Ostudzić i obrać. Pokroić w drobną kostkę.
- Śledzie osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę posiekać, jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, a ogórki pokroić w półplasterki.
- W misce wymieszać śledzie z ziemniakami, burakiem, cebulą, jabłkiem i ogórkami. Oprószyć solą i pieprzem.
- Śmietanę wymieszać z orzechami i majonezem. Doprawić cukrem i pieprzem. Wymieszać delikatnie z sałatką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Przed podaniem dekorować paskami papryki i pietruszką.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
290 minut