w

Sałatka Cezara z kurczakiem

Oto jeden z przepisów na klasyczną sałatkę Cezara. Tworzą ją kawałki miękkiego kurczaka, zielona fasolka szparagowa, sałata i cykoria oraz wyśmienite grzanki z dodatkiem anchois. Całość polewamy sosem jogurtowym i podajemy z gorącą bagietką.

Składniki:

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1-2 główki, łącznie ok. 450 g, sałaty rzymskiej, porwanej na małe kawałki
  • 1 pokrojona w plasterki mała cykoria
  • 4 pokrojone łodygi selera naciowego
  • 400 g ugotowanej, pokrojonej na kawałki piersi kurczaka
  • 50 g filetów z anchois (1 mała puszka)
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 12 kromek francuskiej bagietki (łącznie ok. 100 g)
  • 30 g sera parmezan, pokrojonego w cienkie płatki lub utartego

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. Gotować fasolkę przez 3 minuty, żeby lekko zmiękła. Odsączyć i opłukać pod strumieniem zimnej wody. Przepołowić strączki i włożyć je do dużej salaterki. Dodać sałatę, cykorię, selera i kurczaka. Wstawić do lodówki.
  • Włożyć anchois do miseczki wraz z olejem z puszki. Dodać czosnek i zmiażdżyć całość widelcem, a następnie utrzeć na pastę. Cienko posmarować nią kromki bagietki z jednej strony. Rozłożyć kromki na blasze i piec przez 10 minut. Przestudzić i połamać na kawałki.
  • Roztrzepać musztardę z oliwą z oliwek, octem, jogurtem, cukrem, sosem Worcester i pieprzem. Jajko posiekać i dodać do sosu, wymieszać.
  • Połową sosu skropić schłodzoną sałatkę. Całość delikatnie wymieszać. Dołożyć grzanki i ponownie wymieszać. Skropić resztą sosu, posypać parmezanem. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1691 głosów)