w

Kolorowa zimowa sałatka

Marynowane sałatki zastępują nam świeże warzywa, warto przygotować je wcześniej, aby uniknąć monotonności przy zimowych posiłkach.

Składniki:

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 0,5 kg marchwi
  • 3 cebule
  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 2 czerwone papryki
  • 300 g patisonów
  • 100 ml octu 10%

Przygotowanie:

  • Kapustę, marchewkę i cebulę poszatkować. Fasolkę szparagową umyć, oczyścić i gotować przez 15 minut, jeżeli jest długa przekroić na pół. Paprykę umyć, wykroić z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Patisony umyć i pokroić w grube plastry lub na pół.
  • Poszatkowane warzywa wymieszać dokładnie z octem, olejem, cukrem i solą.
  • W każdym słoiczku umieścić po 1 ziarenku ziela angielskiego i pieprzu, dopełnić je sałatką.
  • Słoiczki zakręcić i gotować przez 30 min.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

45 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (986 głosów)