w

Wędzony łosoś z makaronem

Ta pożywna sałatka jest nie tylko smaczna, ale również ładnie wygląda na stole. Nasze oczy cieszy widok zielonego groszku i wędzonego łososia na makaronowych kokardkach i ozdobionych łodyżkami rukwi. Całość, doprawiona kremowym sosem ziołowym, jest wyborna.

Składniki:

  • 250 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 100 g wyłuskanego świeżego lub mrożonego groszku
  • 150 g rukwi wodnej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżego estragonu
  • 5 posiekanych cebulek dymek
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu niskotłuszczowego

Przygotowanie:

  • Makaron gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dodać groszek 2-3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić na sicie i dokładnie przepłukać zimną wodą, a potem ponownie odcedzić.
  • Podczas gotowania makaronu i groszku, drobno posiekać 50 g rukwi. Dodać obrany ząbek czosnku, natkę, estragon i połowę dymki, przetrzeć na gładkie purée (lub zmiksować w blenderze). Wlać jogurt oraz majonez i wymieszać. Dodać resztę dymki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Dodać sos do ugotowanego makaronu z groszkiem i dobrze wymieszać. Podzielić na 4 talerze. Delikatnie wymieszać pozostałą rukiew wodną z cebulą, kaparami, ogórkiem, oliwą oraz octem i nałożyć na makaron. Na wierzchu sałatki ułożyć kawałki łososia i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1449 głosów)