Składniki:
- 250 g makaronu farfalle (kokardki)
- 100 g wyłuskanego świeżego lub mrożonego groszku
- 150 g rukwi wodnej
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki świeżego estragonu
- 5 posiekanych cebulek dymek
- 4 łyżki naturalnego jogurtu niskotłuszczowego
Przygotowanie:
- Makaron gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dodać groszek 2-3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić na sicie i dokładnie przepłukać zimną wodą, a potem ponownie odcedzić.
- Podczas gotowania makaronu i groszku, drobno posiekać 50 g rukwi. Dodać obrany ząbek czosnku, natkę, estragon i połowę dymki, przetrzeć na gładkie purée (lub zmiksować w blenderze). Wlać jogurt oraz majonez i wymieszać. Dodać resztę dymki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Dodać sos do ugotowanego makaronu z groszkiem i dobrze wymieszać. Podzielić na 4 talerze. Delikatnie wymieszać pozostałą rukiew wodną z cebulą, kaparami, ogórkiem, oliwą oraz octem i nałożyć na makaron. Na wierzchu sałatki ułożyć kawałki łososia i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut