Składniki:
- 250 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 3 pomidory
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka, odsączonego i rozdrobnionego widelcem
- 1 mała puszka filetów anchois, posiekanych
- 1/2 szklanki oliwek bez pestek
Przygotowanie:
- W małej ilości osolonej wody ugotować fasolkę, aż będzie miękka. Odcedzić.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jajka i pomidory pokroić w kostkę.
- Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
- W małym słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos. Zakręcić i energicznie potrząsać, aż sos będzie jednolity.
- Na półmisku układać warstwami fasolkę, ziemniaki, jajka, pomidory i cebulę. Na wierzch ułożyć tuńczyka, posypać anchois i oliwkami. Całość polać sosem i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut