w

Sałatka z tuńczykiem i anchois

Prosta i pyszna sałatka inspirowana kuchnią francuską. Uwielbiam ją, bo ma różne wariacje a każda smakuje wyśmienicie. Można dodać paprykę albo kapary, a zamiast fasolki i ziemniaków – serca karczochów i młody bób.

Składniki:

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 3 pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
  • 1 cebula
  • 1 puszka tuńczyka, odsączonego i rozdrobnionego widelcem
  • 1 mała puszka filetów anchois, posiekanych
  • 1/2 szklanki oliwek bez pestek

Przygotowanie:

  • W małej ilości osolonej wody ugotować fasolkę, aż będzie miękka. Odcedzić.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jajka i pomidory pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
  • W małym słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos. Zakręcić i energicznie potrząsać, aż sos będzie jednolity.
  • Na półmisku układać warstwami fasolkę, ziemniaki, jajka, pomidory i cebulę. Na wierzch ułożyć tuńczyka, posypać anchois i oliwkami. Całość polać sosem i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1199 głosów)