w

Fasolka szparagowa po meksykańsku

Wspaniała sałatka na przyjęcie – doskonale pasuje do potraw z grilla. Fasolka szparagowa wymieszana z papryką, kukurydzą i pomidorami, z dodatkiem orzeszków ziemnych.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chili, posiekana
  • 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  • Fasolkę opłukać i odkroić końcówki. Gotować w małej ilości osolonej wody, przez około 3 minuty. Odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć paprykę, chili, orzechy i kumin. Cały czas mieszając, smażyć przez 1-2 minuty.
  • Kolbę kukurydzy wyłuskać z ziaren. Dodać je na patelnię, wymieszać. Dodać fasolkę i podsmażać przez kolejną minutę.
  • Przełożyć do miski, dodać pomidory i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i od razu podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (996 głosów)