w

Rosyjska sałatka ziemniaczana

Pyszna sałatka ziemniaczana z domowym majonezem, jajkami na twardo i warzywami: marchewką, papryką, fasolką szparagową i groszkiem. Idealna na przyjęcia.

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 500 g ziemniaków sałatkowych
  • 2 marchewki (ok. 200 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie:

  • Obrać jajka i podzielić każde wzdłuż na 8 części. Pokroić ziemniaki w kostkę o boku około 2 cm, marchewkę w troszkę mniejszą, a paprykę w nieduże kawałki. Rozmrozić fasolkę szparagową i groszek.
  • Zagotować wywar warzywny w garnku. Wrzucić do niego ziemniaki, marchewkę i fasolkę. Przykryć i na niewielkim ogniu gotować około 10 minut. Dodać paprykę i groszek, gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odsączyć na sicie i ostudzić. Włożyć warzywa do dużej miski.
  • Ubić mikserem żółtko z musztardą i szczyptą soli na kremową masę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo cienkim strumieniem olej, aż powstanie kremowy majonez. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Odsączyć kapary, lecz zachować zalewę. Domieszać kapary do warzyw w misce. Wlać do majonezu 2-3 łyżki zalewy i wymieszać. Dodać majonez do warzyw, ponownie delikatnie wymieszać. Przykryć miskę i postawić w chłodnym miejscu.
  • Jeszcze raz przyprawić sałatkę do smaku przed podaniem. Podawać na 4 talerzach. Przystroić pokrojonymi jajami na twardo i posypać posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1801 głosów)