Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 2 marchewki (ok. 200 g)
- 1 czerwona papryka
- 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
- 150 g mrożonego zielonego groszku
- 250 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżki marynowanych kaparów
- 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie:
- Obrać jajka i podzielić każde wzdłuż na 8 części. Pokroić ziemniaki w kostkę o boku około 2 cm, marchewkę w troszkę mniejszą, a paprykę w nieduże kawałki. Rozmrozić fasolkę szparagową i groszek.
- Zagotować wywar warzywny w garnku. Wrzucić do niego ziemniaki, marchewkę i fasolkę. Przykryć i na niewielkim ogniu gotować około 10 minut. Dodać paprykę i groszek, gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odsączyć na sicie i ostudzić. Włożyć warzywa do dużej miski.
- Ubić mikserem żółtko z musztardą i szczyptą soli na kremową masę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo cienkim strumieniem olej, aż powstanie kremowy majonez. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Odsączyć kapary, lecz zachować zalewę. Domieszać kapary do warzyw w misce. Wlać do majonezu 2-3 łyżki zalewy i wymieszać. Dodać majonez do warzyw, ponownie delikatnie wymieszać. Przykryć miskę i postawić w chłodnym miejscu.
- Jeszcze raz przyprawić sałatkę do smaku przed podaniem. Podawać na 4 talerzach. Przystroić pokrojonymi jajami na twardo i posypać posiekaną natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
45 minut