w

Hiszpańska sałatka z owocami morza

Tę pyszną sałatkę, doskonałą na lekki letni posiłek, przygotowuje się z gotowej mieszanki owoców morza. Owoce morza są bogatym źródłem cynku, którego często brakuje w naszej diecie, a który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu obronnego.

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 250 g mieszanki ugotowanych owoców morza (małży, kalmarów i krewetek) — jeśli z mrożonki, to rozmrożonych
  • 5 korniszonów, drobno posiekanych
  • 12 oliwek, nadziewanych papryką
  • 2 cykorie

Przygotowanie:

  • Przygotować salsę. W niewielkim naczyniu energicznie wymieszać oliwę i sok z cytryny z odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu (nie trzeba dodawać soli – korniszony i oliwki są dosyć słone). Wrzucić czerwoną cebulę, wymieszać, aby pokryła się oliwą z sokiem, a następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić.
  • Gotować fasolkę przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pokroić fasolkę na połówki, a następnie włożyć do dużej miski razem z owocami morza, korniszonami i oliwkami. Nałożyć salsę i delikatnie wymieszać.
  • Podzielić cykorie na pojedyncze listki i zatknąć je na brzegach sałatki. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

03 minut

Całkowity czas:

23 minut


Średnia 5 / 5 (1261 głosów)