w

Najlepsza sałatka Cezara

Wspaniały, sycący sos z anchois sprawia, że sałatka ta to właściwie cały posiłek. Podawać z chrupiącym pieczywem.

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 5 posiekanych filetów anchois
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Do niewielkiej miseczki wycisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i wymieszać z majonezem, anchois, sosem Worcestershire, musztardą, sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami parmezanu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
  • Rozgrzać oliwę w dużej patelni na ��rednim ogniu. Pozostałe 3 ząbki czosnku pokroić na ćwiartki i wrzucić do gorącej oliwy. Podsmażać, aż lekko zbrązowieją, a następnie wyjąć z patelni. Na gorący olej wrzucić kostki chleba. Obsmażać, często obracając, aż się lekko zrumienią. Wyjąć z oliwy i doprawić solą i pieprzem.
  • Liście sałaty włożyć do dużej miski. Wymieszać z sosem, pozostałym parmezanem i przygotowanymi grzankami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1223 głosów)