Składniki:
- 6 ząbków czosnku
- 3/4 szklanki majonezu
- 5 posiekanych filetów anchois
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Do niewielkiej miseczki wycisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i wymieszać z majonezem, anchois, sosem Worcestershire, musztardą, sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami parmezanu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
- Rozgrzać oliwę w dużej patelni na ��rednim ogniu. Pozostałe 3 ząbki czosnku pokroić na ćwiartki i wrzucić do gorącej oliwy. Podsmażać, aż lekko zbrązowieją, a następnie wyjąć z patelni. Na gorący olej wrzucić kostki chleba. Obsmażać, często obracając, aż się lekko zrumienią. Wyjąć z oliwy i doprawić solą i pieprzem.
- Liście sałaty włożyć do dużej miski. Wymieszać z sosem, pozostałym parmezanem i przygotowanymi grzankami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut