w

Cytrynowa sałatka Cezara

Klasyczna sałatka Cezar podawana w każdej restauracji, znana na całym świecie. Moja jest wegetariańska, bez anchois.

Składniki:

  • 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku, obranych
  • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W małej misce połączyć oliwę z sokiem z cytryny, 2 zgniecionymi ząbkami czosnku, musztardą, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Pozostałe 3 ząbki czosnku pokroić na ćwiartki i wrzucić do gorącego oleju. Smażyć, aż lekko zbrązowieją, a następnie wyjąć z patelni.
  • Na gorący olej wrzucić kostki chleba. Obsmażać, często obracając, aż się lekko zrumienią i powstaną grzanki. Wyjąć z patelni i oprószyć solą i pieprzem.
  • W dużej misce wymieszać sałatę z serem. Polać sosem, a następnie dodać grzanki i cebulę i dobrze wszystko wymieszać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1138 głosów)