Składniki:
- 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 ząbków czosnku, obranych
- 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W małej misce połączyć oliwę z sokiem z cytryny, 2 zgniecionymi ząbkami czosnku, musztardą, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Pozostałe 3 ząbki czosnku pokroić na ćwiartki i wrzucić do gorącego oleju. Smażyć, aż lekko zbrązowieją, a następnie wyjąć z patelni.
- Na gorący olej wrzucić kostki chleba. Obsmażać, często obracając, aż się lekko zrumienią i powstaną grzanki. Wyjąć z patelni i oprószyć solą i pieprzem.
- W dużej misce wymieszać sałatę z serem. Polać sosem, a następnie dodać grzanki i cebulę i dobrze wszystko wymieszać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut