w

Sałatka Cezara

Sałatka zdecydowanie warta wysiłku! Wielbicielom sałatek Cezara wariant ten z pewnością przypadnie do gustu. Cały sekret to vinaigrette i grzanki.

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżki mielonej gorczycy
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony

Przygotowanie:

  • Sałatę dokładnie umyć, liście starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przechowywać w lodówce, aż skruszeją, co najmniej 1 godzinę.
  • Oliwę, ocet, sos Worcestershire, sól, gorczycę, czosnek i sok z cytryny wymieszać w misce na gładki sos.
  • Jajko sparzyć, wkładając na 1 minutę do wrzątku. Po minucie wyjąć i ostudzić. Zawartość ostudzonego jajka wydłubać łyżeczką ze skorupki wprost do sosu i dokładnie wszystko wymieszać.
  • Anchois w ilości odpowiadającej gustom i potrzebie rozetrzeć na miazgę i dodać do sosu. Kilka filetów można ewentualnie pozostawić do dekoracji.
  • Podarte liście sałaty włożyć do dużej miski. Wlać na nie sos i lekko wymieszać. Dodać parmezan, grzanki czosnkowe i świeżo mielony pieprz i jeszcze raz przemieszać. Podawać.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

01 minut

Całkowity czas:

81 minut


Średnia 5 / 5 (1381 głosów)