Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżki mielonej gorczycy
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
Przygotowanie:
- Sałatę dokładnie umyć, liście starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przechowywać w lodówce, aż skruszeją, co najmniej 1 godzinę.
- Oliwę, ocet, sos Worcestershire, sól, gorczycę, czosnek i sok z cytryny wymieszać w misce na gładki sos.
- Jajko sparzyć, wkładając na 1 minutę do wrzątku. Po minucie wyjąć i ostudzić. Zawartość ostudzonego jajka wydłubać łyżeczką ze skorupki wprost do sosu i dokładnie wszystko wymieszać.
- Anchois w ilości odpowiadającej gustom i potrzebie rozetrzeć na miazgę i dodać do sosu. Kilka filetów można ewentualnie pozostawić do dekoracji.
- Podarte liście sałaty włożyć do dużej miski. Wlać na nie sos i lekko wymieszać. Dodać parmezan, grzanki czosnkowe i świeżo mielony pieprz i jeszcze raz przemieszać. Podawać.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
01 minut
Całkowity czas:
81 minut