Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 1/2 bagietki
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bagietkę pokroić w kostkę i ułożyć na blaszce. Piec przez 10 minut, aż się przyrumieni.
- Przygotować sos: wszystkie składniki wlać do blendera i miksować, aż sos będzie jednolity (1-2 minuty).
- Na dużym talerzy rozłożyć promieniście liście sałaty rzymskiej. Na sałatę wyłożyć kurczaka i posypać cebulą. Posypać to grzankami i serem. Całość skropić sosem. Smacznego!
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut