w

Sałatka Cezara z kurczakiem i grzankami

Tradycyjna sałatka Cezara nie musi zawierać kurczaka, ale dla mnie ta wersja jest bardziej pożywna. Fajnie się ją je, nakładając sałatkę na duże liście sałaty rzymskiej i zwijając je z tym nadzieniem. Polecam!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 bagietki
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bagietkę pokroić w kostkę i ułożyć na blaszce. Piec przez 10 minut, aż się przyrumieni.
  • Przygotować sos: wszystkie składniki wlać do blendera i miksować, aż sos będzie jednolity (1-2 minuty).
  • Na dużym talerzy rozłożyć promieniście liście sałaty rzymskiej. Na sałatę wyłożyć kurczaka i posypać cebulą. Posypać to grzankami i serem. Całość skropić sosem. Smacznego!

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1244 głosów)