w

Sałatka cesarska z czarnymi hiszpańskimi oliwkami

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

Składniki:

  • 2 szklanki chleba pokrojonego w kosteczkę
  • 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 filetów anchois
  • 2 łyżki musztardy Dijon

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  • Rozłóż kawałki chleba na blaszce, skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę do piekarnika i piecz chleb aż się zarumieni.
  • Zmiksuj czosnek, sok z cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z oliwek aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (967 głosów)