Składniki:
- 2 szklanki chleba pokrojonego w kosteczkę
- 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
- 4 obrane ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 filetów anchois
- 2 łyżki musztardy Dijon
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 150°C.
- Rozłóż kawałki chleba na blaszce, skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę do piekarnika i piecz chleb aż się zarumieni.
- Zmiksuj czosnek, sok z cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z oliwek aż do uzyskania gładkiej masy.
- Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
30 minut