w

Sałatka Cezara z kurczakiem i tofu

Nikt się nie domyśli, że sos do tej sałatki jest zrobiony z tofu. Do przygotowania potrzebny będzie blender. Z tych proporcji wychodzi dość sporo sosu, więc z powodzeniem można go używać do innych sałatek, zastępując majonez.

Składniki:

  • 300 g miękkiego tofu
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 filety anchois (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze na gładko.
  • Pierś z kurczaka pokroić w paski i usmażyć na gorącym oleju. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia.
  • Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Nie należy ich kroić, ponieważ stracą kruchość. Wymieszać z kurczakiem i grzankami, posypać parmezanem.
  • Sałatkę można podawać w dużej salaterce lub oddzielnych miseczkach. Sos najlepiej podać oddzielnie, aby sałata pozostała krucha, a grzanki chrupiące.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1041 głosów)