Składniki:
- 300 g miękkiego tofu
- 6-8 ząbków czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 4 filety anchois (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze na gładko.
- Pierś z kurczaka pokroić w paski i usmażyć na gorącym oleju. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia.
- Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Nie należy ich kroić, ponieważ stracą kruchość. Wymieszać z kurczakiem i grzankami, posypać parmezanem.
- Sałatkę można podawać w dużej salaterce lub oddzielnych miseczkach. Sos najlepiej podać oddzielnie, aby sałata pozostała krucha, a grzanki chrupiące.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut