w

Sałatka z młodej kapusty z pomarańczą

Myślisz, że takie połączenie jest trafione? Kapusta z pomarańczą, a na dodatek podana w miseczkach ze skórki pomarańczowej. Warto spróbować!

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • sól do smaku
  • 2 duże pomarańcze
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta curry
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować, lekko posolić, ugnieść i odstawić na 15 minut.
  • Pomarańcze sparzyć, przekroić na pół, delikatnie wydrążyć miąższ (starając się nie naruszyć skórki) i pokroić w kostkę.
  • Kapustę wymieszać z pomarańczą, olejem i sokiem z cytryny. Doprawić curry i pieprzem.
  • Sałatką napełniać połówki pomarańczy i schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (871 głosów)