w

Sałatka na ciepło z bulgurem, gruszkami i gorgonzolą

Czasem po całym dniu pracy marzysz o czymś lekkim ale sycącym. Jeśli masz w lodówce już ugotowany ryż, bulgur, albo quinoę, to zrobisz tę sałatkę w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 1 szklanka bulguru, ryżu lub komosy ryżowej
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g sera gorgonzola
  • 1 pęczek posiekanej kolendry

Przygotowanie:

  • Bulgur wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, aż cała woda wyparuje.
  • W międzyczasie pokroić gruszkę w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w paski, a selera w cieniutkie plasterki.
  • Delikatnie wymieszać gruszkę z papryką i selerem, dodać gorący bulgur i oliwę. Posypać serem.
  • Sałatkę wymieszać i posypać posiekaną kolendrą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (938 głosów)