Składniki:
- 1 kalafior
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- pęczek koperku lub natki pietruszki
- 3-4 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
- 3 pomidory
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, by się nie rozpadał. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo i też ostudzić.
- Jajka obrać, pokroić w ósemki i ułożyć na dnie przezroczystej miski.
- Posypać tę warstwę drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Tę warstwę delikatnie posolić.
- Wymieszać majonez z jogurtem. Posmarować sosem majonezowym warstwę koperku lub pietruszki.
- Pomidory pokroić w ósemki i ułożyć na sosie.
- Posypać koperkiem lub natką pietruszki.
- Ugotowanego kalafiora rozdzielić na tzw. „drzewka” lub „różyczki” i ułożyć na warstwie zielonej.
- Posmarować sosem i posypać koperkiem lub natką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut