w

Warstwowa sałatka z kalafiorem

Sycąca sałatka, świetnie nadająca się na spotkanie ze znajomymi. Z kalafiorem, jajkami i pomidorami, przełożona sosem majonezowo-jogurtowym z mnóstwem ziół!

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • 3 pomidory
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, by się nie rozpadał. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo i też ostudzić.
  • Jajka obrać, pokroić w ósemki i ułożyć na dnie przezroczystej miski.
  • Posypać tę warstwę drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Tę warstwę delikatnie posolić.
  • Wymieszać majonez z jogurtem. Posmarować sosem majonezowym warstwę koperku lub pietruszki.
  • Pomidory pokroić w ósemki i ułożyć na sosie.
  • Posypać koperkiem lub natką pietruszki.
  • Ugotowanego kalafiora rozdzielić na tzw. „drzewka” lub „różyczki” i ułożyć na warstwie zielonej.
  • Posmarować sosem i posypać koperkiem lub natką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1282 głosów)