Składniki:
- 600 g małych młodych ziemniaków, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
- 225 g małych różyczek brokułów
- 75 g młodego bobu
- 170 g drobnej zielonej fasolki szparagowej
- 2 cukinie, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- 300 g makaronu, najlepiej rurek, świderków lub muszelek
- gałązki świeżej bazylii, do przybrania
Przygotowanie:
- Wrzucić ziemniaki do wrzątku i gotować około 15 minut, aż będa prawie miękkie. Dodać brokuły, bób, zieloną fasolkę i cukinię. Gotować razem jeszcze 5 minut na maleńkim ogniu.
- Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
- W czasie gdy gotują się warzywa i makaron, przyrządzić sos pesto. Utrzeć w moździerzu czosnek ze szczyptą soli i orzeszkami piniowymi. Dodać bazylię i utrzeć na zieloną pastę, następnie dodać parmezan oraz oliwę i nadal ucierać. Na końcu dodać pomidory i dokładnie rozgnieść. Pesto można też przyrządzić w mikserze, ucierając wszystkie składniki (poza oliwą), a na końcu stopniowo dodawać oliwę, nadal miksując.
- Odlać makaron i warzywa. Polać sosem pesto, wymieszać, przybrać gałązkami bazylii i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut