w

Makaron z ziemniakami i fasolką

To tradycyjne danie z Ligurii (region Włoch) zazwyczaj przyrządza się z ziemniaków, zielonej fasolki szparagowej i młodego bobu. W tym przepisie dodajemy też brokuły i cukinię. Potrawa ma cudowny aromat dzięki dodaniu własnoręcznie przyrządzonego sosu pesto.

Składniki:

  • 600 g małych młodych ziemniaków, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 225 g małych różyczek brokułów
  • 75 g młodego bobu
  • 170 g drobnej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 cukinie, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 300 g makaronu, najlepiej rurek, świderków lub muszelek
  • gałązki świeżej bazylii, do przybrania

Przygotowanie:

  • Wrzucić ziemniaki do wrzątku i gotować około 15 minut, aż będa prawie miękkie. Dodać brokuły, bób, zieloną fasolkę i cukinię. Gotować razem jeszcze 5 minut na maleńkim ogniu.
  • Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
  • W czasie gdy gotują się warzywa i makaron, przyrządzić sos pesto. Utrzeć w moździerzu czosnek ze szczyptą soli i orzeszkami piniowymi. Dodać bazylię i utrzeć na zieloną pastę, następnie dodać parmezan oraz oliwę i nadal ucierać. Na końcu dodać pomidory i dokładnie rozgnieść. Pesto można też przyrządzić w mikserze, ucierając wszystkie składniki (poza oliwą), a na końcu stopniowo dodawać oliwę, nadal miksując.
  • Odlać makaron i warzywa. Polać sosem pesto, wymieszać, przybrać gałązkami bazylii i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1555 głosów)