Składniki:
- 1,4 l wywaru warzywnego
- paseczek skórki cytrynowej
- 1 liść laurowy
- 225 g młodych porów
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 225 g pęczaku
- 410 g fasoli czarne oczko z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 6 dojrzałych podłużnych pomidorów (ok. 500 g), pokrojonych w cienkie cząstki
- 140 g drobnych listków szpinaku, posiekanych
- 85 g cebulki dymki, posiekanej
- gałązki świeżej mięty, do przybrania
Przygotowanie:
- Wlać wywar do rondla. Dodać skórkę cytrynową i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić pory i gotować na dużym ogniu 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Wyjąć łyżką cedzakową i zahartować szybko strumieniem zimnej wody. Pokroić ukośnie na kawałki o długości 2,5 cm. Odstawić.
- Wlać olej słonecznikowy do wywaru i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pęczak, przykryć i gotować na małym ogniu 30-40 minut, aż zmięknie.
- Odlać kaszę, zachowując 2 łyżki wywaru. Wyrzucić liść laurowy i skórkę cytrynową. Przełożyć kaszę do miski i odstawić, żeby ostygła.
- Dodać do pęczaku pory, fasolę, podłużne pomidory, szpinak i dymkę. Delikatnie wymieszać.
- Przyrządzić sos z suszonych pomidorów, oleju, octu, czosnku, mięty, trybuły, zachowanego wywaru oraz soli i pieprzu. Wymieszać je dokładnie w słoiku z zakrętką, mocno nim potrząsając.
- Skropić sosem sałatkę i starannie wymieszać. Podawać w temperaturze pokojowej, udekorowaną gałązkami świeżej mięty.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
90 minut
Całkowity czas:
90 minut