w

Orzechowa sałatka z cykorii

Chrupiąca sałatka z cykorii z jabłkiem, pomarańczą i włoskimi orzechami. Pyszny dodatek do dań na każdą okazję.

Składniki:

  • 4 cykorie
  • 1 duże winne jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka rodzynek

Przygotowanie:

  • Cykorię umyć, odsączyć i pokroić w paski.
  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki.
  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
  • Wszystkie owoce wymieszać z cykorią, dodać orzechy i przełożyć do salaterki.
  • Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i cukru. Polać nią sałatkę, udekorować natką i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (805 głosów)