w

Sałatka holenderska

Jadłam tę sałatkę na imprezie u znajomych i tak mi posmakowała, że teraz często gości na moim stole. Polecam!

Składniki:

  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 słoiczka marynowanych cebulek
  • 1/2 kalafiora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Ogórki pokroić w drobną kostkę. Marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Paprykę pokroić w cienkie paski. Cebulkę odsączyć i połączyć z warzywami.
  • Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do sałatki. Całość wymieszać z natką pietruszki.
  • Z cytryny wycisnąć sok i rozetrzeć z musztardą, powoli dodać olej, cały czas ucierając. Dodać zioła, miód, przyprawy i wymieszać na jednolity sos. Polać sałatkę i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (901 głosów)