w

Sałatka szefa kuchni

Kilka świeżych warzyw, szynka i pikantny ser gouda skropione dressingiem o smaku anchois tworzą wyjątkowo apetyczną i zdrową sałatkę. Podawać z chlebem.

Składniki:

  • 45 g anchois, odsączonych i posiekanych
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • ½ łyżeczki musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki tłustej śmietanki

Przygotowanie:

  • Zmiksować anchois z czosnkiem, musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Wlać śmietankę i miksować jeszcze kilka sekund.
  • Włożyć porwane na kawałki listki sałaty, pomidory, awokado, ogórek, ser i szynkę do dużej salaterki. Delikatnie wymieszać.
  • Lekko skropić sałatkę dressingiem, doprawić czarnym pieprzem i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (831 głosów)