w

Sałatka ze szparagów z szynką i jajkiem

Sałatka z białymi szparagami, młodymi ziemniakami, jajkiem i gotowaną szynką w sosie śmietanowo-jogurtowym z ziołami. Na wiosnę idealna!

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaczków
  • 4 jajka
  • 1 kg szparagów
  • sól i cukier
  • 200 g gotowanej szynki
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie ostudzić w zimnej wodzie i obrać.
  • Jajka ugotować na twardo i obrać.
  • Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końcówki. Gotować ok. 10-15 minut w wodzie z odrobiną soli i cukru, aż będą miękkie. Odcedzić.
  • Szynkę pokroić w paski. Jajka i ziemniaki pokroić w plasterki. Wrzucić ziemniaki, jajka i szparagi do miski.
  • Drobno posiekać zioła, wymieszać jogurt ze śmietaną i musztardą, a gdy sos będzie dobrze wymieszany dodać zioła i znów wymieszać.
  • Polać sosem warzywa, wymieszać delikatnie, doprawić pieprzem i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1108 głosów)