Składniki:
- 0,4-0,5 kg makronu razowego
- 1 cebula
- 4 -6 ząbków czosnku
- 0,5 kg pieczarek
- filet z kurczaka, upieczony i pokrojony drobno
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 0,3-0,5 l jogurtu naturalnego
- papryka ostra i słodka w proszku
- sól i pieprz do doprawienia
Przygotowanie:
- Ugotuj makron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Wsyp na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Gdy cebula i czosnek się smażą, pokrój pieczarki w cząstki ale nie za małe.
- Jak cebula zacznie się rumienić, wsyp pieczarki i pod przykryciem duś, aż zmiękną ale nie za bardzo, pieczarki muszą być al dente. W tym momencie dodałem resztkę filetu z kurczaka, który był uprzednio upieczony. Można dać też inne mięso, wędlinę lub pozostawić bez dodatków. Następnie wlałem pół puszki mleczka kokosowego i 3/4 jogurtu. Doprawiłem papryką ostrą, słodką, pieprzem i pozostawiłem pod przykryciem do podduszenia się i zredukowania płynu.
- W trakcie gdy całość się dusi, umyj ogórek i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miseczki, posól, wymieszaj i pozostaw do puszczenia soku.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj resztę mleczka kokosowego, jogurtu, orzechy, wiórki kokosowe i cukier. Gdy cukier się rozpuści, przelej zawartość do ogórków i wymieszaj.
- Po zredukowaniu płynów w sosie, posól i wymieszaj, w razie potrzeby dopraw według własnego uznania.
- Wyłóż makron na talerz, polej sosem i nałóż mizerię. Gotowe. Życzę smacznego 😉
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut