w

Wiejska sałatka z grillowanych warzyw i rigatoni

Grillowane warzywa znakomicie smakują w połączeniu z grubym makaronem i lekko pikantnym sosem. Jeśli podajemy tę sałatkę jako dodatek do grillowanego mięsa – wystarczy jej na 6–8 porcji.

Składniki:

  • 200 g makaronu rigatoni (rurki)
  • 1 duża czerwona papryka, przekrojona na pół
  • 125 g pomidorów, pokrojonych w ósemki
  • 1 bakłażan, obrany i pokrojony w podłużne plastry
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  • Ugotować makaron tak, żeby był al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, ponownie dokładnie odcedzając, odstawić do wystygnięcia.
  • Opiekać połówki papryki (w opiekaczu lub na grillu), skórką do góry, przez 5–10 minut, aż pokryje się pęcherzykami i ściemnieje. Potem włożyć je do plastikowej torebki i pozostawić do ostygnięcia.
  • Opiekać pomidory i plastry bakłażana 5 minut, aż lekko się przypieką. Obrócić, aby opiekły się równo z obu stron. Pomidory włożyć do dużej miski. Plastry bakłażana ułożyć oddzielnie na talerzu, aby nieco ostygły.
  • Plastry bakłażana pokroić w paski szerokości 2–3 cm i dodać do pomidorów. Paprykę obrać ze skórki, pokroić w takie same paski i wrzucić do miski. Dodać makaron i wymieszać.
  • W małym naczyniu wymieszać ocet balsamiczny (lub sok z cytryny), oliwę, bazylię, kapary, parmezan i czosnek. Ten sos dodać do miski z makaronem i grillowanymi warzywami; delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Odstawić na pół godziny, aby składniki zamarynowały się w sosie, a smaki wymieszały.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

95 minut


Średnia 5 / 5 (1761 głosów)