Składniki:
- 2 kg (1 główka) białej kapusty, poszatkowanej
- 2-3 średnie marchewki, starte
- 1 litr zimnej przegotowanej wody
- 2 łyżki soli
- 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- W garnku ułożyć warstwę kapusty i marchewki. W wodzie rozpuścić sól, zalać kapustę. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Raz dziennie, za pomocą trzonka drewnianej łyżki przebijać kapustę aż do dna naczynia, aby uwolnić tworzące się podczas fermantacji bąbelki powietrza.
- Po trzech dniach odlać trochę zalewy. Dodać cukier, wymieszać i wlać z powrotem do kapusty. Odstawić na 3 dni, codziennie przebijając łyżką aż do dna. Następnie przekładać do słoików i przechowywać w lodówce.
- Do słoików można dodać kminek lub żurawinę. Przed podaniem wymieszać z odrobiną oleju i posiekaną cebulą.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Całkowity czas:
8670 minut