w

Kapusta kiszona po rosyjsku

Wspaniały przepis na kapustę kiszoną. Wystarczy tydzień i będzie gotowa do spożycia. I nie miną dwa dni, a już jej nie będzie!

Składniki:

  • 2 kg (1 główka) białej kapusty, poszatkowanej
  • 2-3 średnie marchewki, starte
  • 1 litr zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • W garnku ułożyć warstwę kapusty i marchewki. W wodzie rozpuścić sól, zalać kapustę. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Raz dziennie, za pomocą trzonka drewnianej łyżki przebijać kapustę aż do dna naczynia, aby uwolnić tworzące się podczas fermantacji bąbelki powietrza.
  • Po trzech dniach odlać trochę zalewy. Dodać cukier, wymieszać i wlać z powrotem do kapusty. Odstawić na 3 dni, codziennie przebijając łyżką aż do dna. Następnie przekładać do słoików i przechowywać w lodówce.
  • Do słoików można dodać kminek lub żurawinę. Przed podaniem wymieszać z odrobiną oleju i posiekaną cebulą.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

8670 minut


Średnia 5 / 5 (1070 głosów)