w

Makaron po śródziemnomorsku

Wyjątkowy, lecz bardzo prosty przepis. To ulubione danie mojej rodziny! Można je podawać na zimno lub na ciepło.

Składniki:

  • 350 g tuńczyka z puszki, odsączonego
  • 1/2 kg makaronu perciatelli (lub spaghetti)
  • 12 oliwek Kalamata, bez pestek, pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony

Przygotowanie:

  • W dużym garnku z osolona wodą ugotować makaron.
  • W międzyczasie wymieszać tuńczyka z oliwkami, orzechami, czosnkiem, pietruszką, bazylią i pokruszonym serem feta.
  • Odsączyć makaron, a następnie wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszać z mieszaniną z tuńczykiem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (838 głosów)