Składniki:
- 250 g filetów śledziowych (np. matiasy w oleju)
- 100 ml mleka
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
- 1 duża cebula
- 300 ml majonezu
- 200 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Śledzie moczyć w mleku przez 20 minut, następnie pokroić w grubą kostkę.
- Do wysokiego naczynia zetrzeć na tarce o grubych oczkach ugotowane ziemniaki, następnie ułożyć na nich pokrojone w kostkę śledzie i warstwę drobno pokrojonej cebuli.
- Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pierzem i zalać połową warstwę cebuli.
- Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nałożyć na naszą sałatkę. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i ułożyć następną warstwę.
- Całość zalać pozostałą częścią sosu jogurtowo majonezowego i grubo posypać pokrojoną natką pietruszki.
- Schłodzić w lodówce pół godziny przed podaniem.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
65 minut