w

Śledzie pod pierzynką – śledziowa sałatka

Przepis na śledzie trochę bardziej urozmaicony niż poprzednie, ta przystawka jest właściwie warstwową sałatką ze śledziem.

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych (np. matiasy w oleju)
  • 100 ml mleka
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 300 ml majonezu
  • 200 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • Śledzie moczyć w mleku przez 20 minut, następnie pokroić w grubą kostkę.
  • Do wysokiego naczynia zetrzeć na tarce o grubych oczkach ugotowane ziemniaki, następnie ułożyć na nich pokrojone w kostkę śledzie i warstwę drobno pokrojonej cebuli.
  • Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pierzem i zalać połową warstwę cebuli.
  • Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nałożyć na naszą sałatkę. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i ułożyć następną warstwę.
  • Całość zalać pozostałą częścią sosu jogurtowo majonezowego i grubo posypać pokrojoną natką pietruszki.
  • Schłodzić w lodówce pół godziny przed podaniem.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1240 głosów)