Składniki:
- 4 solone filety śledziowe (matiasy)
- majonez (wg. uznania)
- 3 ziemniaki
- 2 buraczki
- 2 ogórki konserwowe
- 2 ogórki kiszone
Przygotowanie:
- Filety wymoczyć w mleku przez ok. 2 godziny, następnie wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w cienkie paski lub na niewielkie kawałki.
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Jajka ugotować i drobno pokroić.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę.
- Majonez wymieszać z musztardą, dodać sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny.
- W szklanej salaterce układać warstwowo: śledzie, cebulę, majonez, ogórki, buraki, majonez, ziemniaki, majonez. Po wierzchu posypać posiekanymi jajkami. Włożyć na noc do lodówki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
40 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
660 minut