w

Śledzie pod pierzynką

To niezwykle smaczna sałatka układana warstwami. Ładnie prezentuje się w szklanej salaterce. Zamiast majonezu można użyć gęstego jogurtu lub śmietany.

Składniki:

  • 4 solone filety śledziowe (matiasy)
  • majonez (wg. uznania)
  • 3 ziemniaki
  • 2 buraczki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 ogórki kiszone

Przygotowanie:

  • Filety wymoczyć w mleku przez ok. 2 godziny, następnie wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w cienkie paski lub na niewielkie kawałki.
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Jajka ugotować i drobno pokroić.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  • Majonez wymieszać z musztardą, dodać sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny.
  • W szklanej salaterce układać warstwowo: śledzie, cebulę, majonez, ogórki, buraki, majonez, ziemniaki, majonez. Po wierzchu posypać posiekanymi jajkami. Włożyć na noc do lodówki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

40 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

660 minut


Średnia 5 / 5 (1255 głosów)