Składniki:
- 3 czerwone buraki
- 4 marchewki
- 3 ziemniaki
- 3 cebule
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 ogórek kiszony
Przygotowanie:
- W osolonej wodzie ugotować buraki, marchewkę i ziemniaki. Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę drobno posiekać, jajka pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać.
- Śledzie pokroić w paski. Ułożyć na półmisku.
- Buraki wymieszać z marchewką i ziemniakami. Dodać połowę majonezu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Warzywa wyłożyć na śledzie. Posypać ogórkiem i jajkami.
- Resztę majonezu wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Sosem pokryć sałatkę i posypać pietruszką.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut