w

Śledź w pelerynce

Pyszna sałatka śledziowa, zwana także „śledzie pod pierzynką”. Doskonała na świąteczne przyjęcia i rodzinne spotkania. Śledzie, gotowane warzywa, jajka na twardo i ogórek kiszony przykryte sosem majonezowym.

Składniki:

  • 3 czerwone buraki
  • 4 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 3 cebule
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek kiszony

Przygotowanie:

  • W osolonej wodzie ugotować buraki, marchewkę i ziemniaki. Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  • Cebulę drobno posiekać, jajka pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać.
  • Śledzie pokroić w paski. Ułożyć na półmisku.
  • Buraki wymieszać z marchewką i ziemniakami. Dodać połowę majonezu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Warzywa wyłożyć na śledzie. Posypać ogórkiem i jajkami.
  • Resztę majonezu wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Sosem pokryć sałatkę i posypać pietruszką.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1054 głosów)