Składniki:
- 3 buraki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 matiasy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez około godzinę. Sprawdzić widelcem – jeśli gładko wchodzi to znaczy, że buraki są gotowe. Ostudzić i obrać.
- Buraki pokroić w kostkę, włożyć do salaterki i skropić cytryną.
- Matiasy opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Jajka obrać i posiekać. Wymieszać ze śledziami.
- Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na buraki. Na to ułożyć śledzie z jajkiem. Schłodzić przed podaniem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
140 minut