w

Śledzie z burakami

Wyjątkowo zasmakowałam w połączeniu śledzi z burakami – jajko na twardo, odrobina majonezu i sałatka gotowa! Buraki można ugotować, ale pieczone sa bardziej aromatyczne.

Składniki:

  • 3 buraki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 matiasy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez około godzinę. Sprawdzić widelcem – jeśli gładko wchodzi to znaczy, że buraki są gotowe. Ostudzić i obrać.
  • Buraki pokroić w kostkę, włożyć do salaterki i skropić cytryną.
  • Matiasy opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Jajka obrać i posiekać. Wymieszać ze śledziami.
  • Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na buraki. Na to ułożyć śledzie z jajkiem. Schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

140 minut


Średnia 5 / 5 (1052 głosów)