w

Sałatka z zielonego groszku z octem balsamicznym

Tę sałatkę szybko przygotowuję wieczorem na dzień przed podaniem, bo najlepsza jest po nocy w lodówce. Moja córka i jej przyjaciółka nigdy nie jedzą zielonego groszku, a tę sałatkę uwielbiają!

Składniki:

  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 50 g (1/2 szklanki) posiekanych migdałów
  • 50 g (1/2 szklanki) posiekanej dymki
  • 75 g (1/2 szklanki) pokruszonego sera feta
  • 180 ml (3/4 szklanki) majonezu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szczypta czarnego pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • Wsypać groszek do durszlaka i polewać ciepłą wodą, aż się rozmrozi. Przełożyć do dużej miski.
  • Migdały uprażyć na patelni na średnim ogniu, a następnie wsypać do miski wraz z rozmrożonym groszkiem.
  • Dodać cebulę, ser feta i majonez i wymieszać. Wlać ocet balsamiczny i doprawić całość pieprzem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

495 minut


Średnia 5 / 5 (919 głosów)