Składniki:
- 250 g śledzi matiasów
- 2 ogórki z octu
- 2 cebulki
- 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- 2-3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
- Jeśli śledzie są bardzo słone – wymoczyć je przez godzinę w mleku. Pokroić w centymetrowe paski. Ogórki, cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w średniej misce
- W osobnej misce przygotować sos: wymieszać olej z ketchupem, musztardą i rozgniecionymi ząbkami czosnku.
- Dodać sos do miski z pozostałymi składnikami i wymieszać dobrze całość. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
195 minut