w

Śledzie po cygańsku

Sałatka śledziowa z sosem czosnkowo-ketchupowym. Pyszna!

Składniki:

  • 250 g śledzi matiasów
  • 2 ogórki z octu
  • 2 cebulki
  • 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

  • Jeśli śledzie są bardzo słone – wymoczyć je przez godzinę w mleku. Pokroić w centymetrowe paski. Ogórki, cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w średniej misce
  • W osobnej misce przygotować sos: wymieszać olej z ketchupem, musztardą i rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  • Dodać sos do miski z pozostałymi składnikami i wymieszać dobrze całość. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

195 minut


Średnia 5 / 5 (893 głosów)