Składniki:
- 280 g kaszki bulgur
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 20 pomidorków koktajlowych, podzielonych na ćwiartki
- 1 mała posiekana czerwona cebula
- 10 cm kawałek ogórka, posiekany
- 1 duża utarta marchewka
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 200 g miękkiego pokruszonego koziego sera
- sól i pieprz
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 mały ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
- Wsypać kaszkę bulgur do miski i zalać wrzątkiem. Dobrze wymieszać i pozostawić na 15-20 minut.
- Rozetrzeć w małej miseczce kmin rzymski i czosnek z sokiem z cytryny, a następnie, mieszając, dodać oliwę.
- Odcedzić kaszkę na sicie, wyciskając z niej nadmiar wody i wrzucić znów do miski. Dodać paprykę, pomidorki, cebulę, ogórka, marchewkę, natkę, kolendrę i miętę oraz papryczkę chili. Skropić sosem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać składniki.
- Ułożyć liście sałaty na półmisku. Nałożyć tabbouleh na sałatę, posypać kawałkami koziego sera. Udekorować rzodkiewkami i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Całkowity czas:
30 minut