w

Tabbouleh z kozim serem

Tabbouleh jest tradycyjną sałatką kuchni arabskiej, przyrządzaną z pszennej kaszki bulgur. Podczas gdy kaszka pęcznieje, siekamy warzywa oraz zioła i przygotowujemy sos. Sałatkę podajemy z chlebem pitta.

Składniki:

  • 280 g kaszki bulgur
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 20 pomidorków koktajlowych, podzielonych na ćwiartki
  • 1 mała posiekana czerwona cebula
  • 10 cm kawałek ogórka, posiekany
  • 1 duża utarta marchewka
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 200 g miękkiego pokruszonego koziego sera
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  • Wsypać kaszkę bulgur do miski i zalać wrzątkiem. Dobrze wymieszać i pozostawić na 15-20 minut.
  • Rozetrzeć w małej miseczce kmin rzymski i czosnek z sokiem z cytryny, a następnie, mieszając, dodać oliwę.
  • Odcedzić kaszkę na sicie, wyciskając z niej nadmiar wody i wrzucić znów do miski. Dodać paprykę, pomidorki, cebulę, ogórka, marchewkę, natkę, kolendrę i miętę oraz papryczkę chili. Skropić sosem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać składniki.
  • Ułożyć liście sałaty na półmisku. Nałożyć tabbouleh na sałatę, posypać kawałkami koziego sera. Udekorować rzodkiewkami i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1605 głosów)