w

Sałatka ziemniaczana z wieprzowiną i rukwią wodną

Sałatka o niezwykłym bogactwie smaków: z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, gruszkami, sałatą, orzechami i schabem pieczonym, a wszystko to polane wspaniałym sosem imbirowym.

Składniki:

  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • 1 młoda biała rzodkiew (ok. 200 g)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 główka sałaty kędzierzawej
  • 100 g rukwi wodnej
  • 50 g prażonych orzechów pekan lub orzeszków piniowych
  • 300 g pieczonego schabu wieprzowego, pokrojonego w cienkie plasterki

Przygotowanie:

  • Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż będą miękkie. Krótko odparować, pokroić na ćwiartki i włożyć do dużej miski.
  • Obrać i posiekać imbir do sosu. Porcjami rozgniatać go w prasce do czosnku, zbierając przy tym sok (powinno go być nie mniej niż 2 łyżeczki). Wymieszać sok imbirowy, musztardę, ocet, olej słonecznikowy i olej z orzechów laskowych. Przyprawić solą i pieprzem. Trzy czwarte sosu wylać na ziemniaki i ostrożnie wymieszać. Ostudzić ziemniaki.
  • Obrać rzodkiew i pokroić w cienkie plasterki. Pokroić rzodkiewki na ćwiartki, a gruszki w cienkie plasterki. Porwać sałatę na kawałki. Usunąć twarde łodygi z rukwi wodnej. Posiekać orzechy pekan lub orzeszki piniowe.
  • Dodać do ziemniaków rzodkiew, rzodkiewki i gruszki, ostrożnie wymieszać. Dno miski wyłożyć sałatą i rukwią, a na nich rozłożyć sałatkę. Na wierzchu sałatki położyć plastry pieczonego schabu. Skropić resztą sosu imbirowego i posypać posiekanymi orzechami. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:


20 minut

Czas gotowania:


25 minut

Całkowity czas:


45 minut


Średnia 5 / 5 (2114 głosów)