Składniki:
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 1 młoda biała rzodkiew (ok. 200 g)
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 dojrzałe gruszki
- 1 główka sałaty kędzierzawej
- 100 g rukwi wodnej
- 50 g prażonych orzechów pekan lub orzeszków piniowych
- 300 g pieczonego schabu wieprzowego, pokrojonego w cienkie plasterki
Przygotowanie:
- Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż będą miękkie. Krótko odparować, pokroić na ćwiartki i włożyć do dużej miski.
- Obrać i posiekać imbir do sosu. Porcjami rozgniatać go w prasce do czosnku, zbierając przy tym sok (powinno go być nie mniej niż 2 łyżeczki). Wymieszać sok imbirowy, musztardę, ocet, olej słonecznikowy i olej z orzechów laskowych. Przyprawić solą i pieprzem. Trzy czwarte sosu wylać na ziemniaki i ostrożnie wymieszać. Ostudzić ziemniaki.
- Obrać rzodkiew i pokroić w cienkie plasterki. Pokroić rzodkiewki na ćwiartki, a gruszki w cienkie plasterki. Porwać sałatę na kawałki. Usunąć twarde łodygi z rukwi wodnej. Posiekać orzechy pekan lub orzeszki piniowe.
- Dodać do ziemniaków rzodkiew, rzodkiewki i gruszki, ostrożnie wymieszać. Dno miski wyłożyć sałatą i rukwią, a na nich rozłożyć sałatkę. Na wierzchu sałatki położyć plastry pieczonego schabu. Skropić resztą sosu imbirowego i posypać posiekanymi orzechami. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
45 minut