Składniki:
- 750 g drobnych młodych ziemniaków
- 2 duże marchewki, pokrojone w słupki
- 125 g drobnej zielonej fasolki, pokrojonej na 2,5 cm kawałki
- 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie:
- Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i z ustawionym na nim koszykiem do gotowania na parze. Gotować przez 10–12 minut, aż zmiękną. Na 8 ostatnich minut włożyć do koszyka marchewkę, fasolkę i kalafior.
- W czasie gdy gotują się warzywa, rozgrzać olej słonecznikowy w małym rondlu. Wrzucić czosnek, imbir i pokruszone suszone płatki chili. Smażyć przez minutę. Dodać sok z limonki, cukier, masło z orzeszków ziemnych i 8 łyżek wody, w której gotowały się ziemniaki. Podgrzewać, mieszając, aż płyn zacznie parować.
- Odcedzić ziemniaki i włożyć z powrotem do rondla. Dodać parujące warzywa. Skropić oliwą i octem. Lekko obtoczyć warzywa. Przykryć rondel, by zachować ciepło. Obrać jajka i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Przełożyć warzywa na podgrzany półmisek i ułożyć na wierzchu jajka. Polać sosem z orzeszków i podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
25 minut