w

Sałatka jajeczno-ziemniaczana na ciepło z pikantnym sosem arachidowym

Drobne młode ziemniaki gotuje się bardzo szybko, więc chętnie przyrządzamy z nich dania, kiedy brak nam czasu. Jajka na twardo i kruche, gorące warzywa doskonale smakują razem w tej ciepłej sałatce skropionej kremowym sosem z orzeszków ziemnych.

Składniki:

  • 750 g drobnych młodych ziemniaków
  • 2 duże marchewki, pokrojone w słupki
  • 125 g drobnej zielonej fasolki, pokrojonej na 2,5 cm kawałki
  • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie:

  • Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i z ustawionym na nim koszykiem do gotowania na parze. Gotować przez 10–12 minut, aż zmiękną. Na 8 ostatnich minut włożyć do koszyka marchewkę, fasolkę i kalafior.
  • W czasie gdy gotują się warzywa, rozgrzać olej słonecznikowy w małym rondlu. Wrzucić czosnek, imbir i pokruszone suszone płatki chili. Smażyć przez minutę. Dodać sok z limonki, cukier, masło z orzeszków ziemnych i 8 łyżek wody, w której gotowały się ziemniaki. Podgrzewać, mieszając, aż płyn zacznie parować.
  • Odcedzić ziemniaki i włożyć z powrotem do rondla. Dodać parujące warzywa. Skropić oliwą i octem. Lekko obtoczyć warzywa. Przykryć rondel, by zachować ciepło. Obrać jajka i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Przełożyć warzywa na podgrzany półmisek i ułożyć na wierzchu jajka. Polać sosem z orzeszków i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1435 głosów)