w

Sałatka ziemniaczana z kremem ziołowym

Sałatka z młodych ziemniaków z ogórkiem i dymką, w lekkim czosnkowo-ziołowym sosie z dodatkiem estragonu i koperku. Doskonała na lato!

Składniki:

  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ ogórka
  • 2 cebulki dymki
  • koperek i listki estragonu do dekoracji

Przygotowanie:

  • Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż będą miękkie. Odlać wodę, krótko odparować i studzić 5 minut. Włożyć do miski. Skropić winem i przyprawić pieprzem.
  • Pokroić ogórek w drobną kostkę. Pokroić cebulkę dymkę w drobne pierścionki.
  • Przygotować sos. Drobno posiekać czosnek. Wymieszać śmietanę, czosnek i posiekane zioła. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Dodać do ziemniaków ogórka i dymkę. Na wierzch wyłożyć sos ziołowy i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ustawić sałatkę w chłodnym miejscu i wyjąć tuż przed podaniem. Udekorować listkami koperku i estragonu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1181 głosów)