Składniki:
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ½ ogórka
- 2 cebulki dymki
- koperek i listki estragonu do dekoracji
Przygotowanie:
- Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż będą miękkie. Odlać wodę, krótko odparować i studzić 5 minut. Włożyć do miski. Skropić winem i przyprawić pieprzem.
- Pokroić ogórek w drobną kostkę. Pokroić cebulkę dymkę w drobne pierścionki.
- Przygotować sos. Drobno posiekać czosnek. Wymieszać śmietanę, czosnek i posiekane zioła. Przyprawić solą i pieprzem.
- Dodać do ziemniaków ogórka i dymkę. Na wierzch wyłożyć sos ziołowy i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ustawić sałatkę w chłodnym miejscu i wyjąć tuż przed podaniem. Udekorować listkami koperku i estragonu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut