w

Sałatka cebulowo-śliwkowa

To bardzo oryginalne i intensywne połączenie cebuli i śliwek, które doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych, a nawet pierogów.

Składniki:

  • 250 g cebuli
  • 10 śliwek węgierek
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Cebulę drobno posiekać. Śliwki wydrylować i pokroić w paski. Wymieszać z cebulą.
  • Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Dodać do sałatki, całość wymieszć z olejem, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (676 głosów)